Een goede mondhygiëne, dat betekend eigenlijk gewoon goed poetsen, is heel erg belangrijk om uw gebit gezond te houden en problemen te voorkomen.
Dat is makkelijker gezegd dan gedaan want elk gebit is anders en heeft dus ook specifieke aandacht nodig. De tandarts of mondhygiënist kunnen u daarbij helpen met tips en adviezen.
Het hoogste doel binnen de tandheelkunde is niet om problemen te verhelpen maar om problemen te voorkomen. Preventie en een goede mondhygiëne is daarvoor heel belangrijk. Daar moet binnen de tandartspraktijk veel aandacht en tijd voor zijn. Als de mondhygiëne niet op orde is kunnen er verschillende problemen ontstaan. Tandvleesproblemen zijn daar één van. Tandvleesproblemen kunnen uiteindelijk tot het verlies van gebitselementen leiden. Om dat te voorkomen is behandeling door een tandarts of mondhygiënist noodzakelijk.
Hoe staat het met uw tandvlees? Om dit te weten te komen meet de tandarts de dikte van het tandvlees, de pocket diepte. Uw tandvlees krijgt een cijfer, PPS-score, Periodieke Parodontale Screening:
score 1: gezond, dun, sterk tandvlees, dat willen we graag zo houden.
score 2: tandvlees is dikker met mogelijk al gering aanhechtingsverlies. Het tandvlees en het poetsen zullen extra aandacht nodig hebben en er kan eventueel gestart worden met een uitgebreidere tandvlees behandeling.
score 3: de pockets zijn dieper dan 5mm, uw gebitselementen lopen ernstig risico. Voor het behoud van de gebitselementen is uitgebreidere behandeling noodzakelijk.
Als er score 2 of 3 gemeten wordt kan er besloten worden een tandvlees behandeling te starten. Deze behandeling kan de tandarts zelf doen of hij kan u doorsturen naar een mondhygiënist of tandarts-specialist: parodontoloog. Een goede mondhygiëne behandeling zorgt ervoor dat uw tandvlees weer gezond wordt en dat u het ook zelf goed kunt bijhouden. Als de behandeling goed is verlopen bent u eigenlijk weer klaar. De tandarts kan uw gebit bij de halfjaarlijkse controle weer bijhouden. De gehele tandvlees behandeling duurt 3-6 maanden, waarna een evaluatie plaatsvindt. Is het tandvlees nog niet gezond (er zijn nog pockets aanwezig van 4 of meer millimeter) dan is er waarschijnlijk meer aan de hand. Aanvullend onderzoek is dan nodig om de oorzaak hiervan te achterhalen zodat gerichte aanvullende behandeling plaats kan vinden. Ook dat kan de tandarts zelf doen of hij kan u daarvoor doorsturen naar een tandarts-specialist (parodontoloog). Een enkele keer, bijvoorbeeld als er lastige plekken zijn om goed schoon te houden, of als er na een uitgebreide parodontale behandeling (bijvoorbeeld na een tandvlees operatie) restpockets aanwezig zijn van 4-5mm, kan het wenselijk zijn het gebit vaker dan 2x per jaar schoon te laten maken. De kans op recidief, het opnieuw ontstaan van pockets, is dan een stuk kleiner .
Het kan natuurlijk ook zijn dat u het zelf prettig vindt om het gebit vaker te laten reinigen. De meeste verzekeraars vergoeden de mondhygiëne behandeling.
Meer informatie is te vinden in het protocol van de NVVP, Nederlandse Vereniging voor Parodontologie.